+70 butikker i Danmark +70 butikker i Danmark
Elcykel specialister Elcykel specialister
Gratis levering over 299,- Gratis levering over 299,-
100 % samlet ved levering 100 % samlet ved levering

Pendling på elcykel

Pendling på elcykel

Pendling på elcykel? Få gode råd til at komme sikkert gennem vinteren  

Der er mange gode grunde til at tage elcyklen på arbejde eller i skole, men det kan også bringe visse udfordringer med sig, når sommer bliver til efterår, og når varme og sol erstattes af kulde og mørke skyer.  

Om vinteren skal der tages ekstra forholdsregler for dig, der bruger cyklen til at pendle med, for med vinteren kommer også mørke, is og andre udfordringer, du skal tage højde for, når du suser nedad cykelstien i årets kolde måneder.  

Men hvad kan du egentlig gøre som pendler på elcykel for at komme godt og sikkert gennem vinteren, så du kan fortsætte med at nyde de daglige ture på cyklen uden stor risiko? Det kan du læse mere om herunder.  

 

Førsteprioritet: husk den rette belysning 

Når vinteren er på sit højeste, vil de fleste opleve, at der er mørkt, når turen går afsted på arbejde, og at det er mørkt, når elcyklen skal findes frem for at køre hjem igen. I disse tider er god belysning alfa og omega, så både billister, cyklister og fodgængere kan se dig tydeligt på lang afstand. 

Til det formål findes der naturligvis ikke noget bedre valg end gode cykellygter. Men en cykellygte er ikke bare en cykellygte, og hvis du cykler på arbejde hverdag i den mørke tid midt i morgentrafikken, kan det betale sig at gå efter nogle ekstra gode og kraftige lygter.  

Det gælder især for dig, der cykler i landområder eller andre steder, hvor der ikke er gadebelysning. Her bliver dine lygter helt afgørende for både dine egene muligheder for at se vejen og for billisters mulighed for at se dig.  

Lysstyrke måles i lumen, og du kan derfor kigge på netop dette tal, når du køber cykellygte. Lumen fortæller, hvor meget lys en cykellygte udsender, og 200 lumen vil typisk være tilpas, hvis du cykler inde i byen og hovedsagligt skal bruge lys til at blive set med.  

Hvis du i stedet skal bruge en cykellygte, der kan oplyse terrænet på din rute, er det en god idé at gå efter en cykellygte, der har 500 lumen eller mere. Du kan også få cykellygter med 1000 lumen eller mere, hvis det virkeligt er mørkt, der hvor du cykler.  

Dertil skal du naturligvis også huske en god og kraftig baglygte, så billister og cyklister kan se dig i god afstand bagfra. I begge tilfælde er det en god idé at gå efter lygter med en lang batterilevetid, og som er nemme at montere på cyklen.  

 

Vær mere synlig på din cykel  

En anden måde at blive synlig i trafikken på er med reflekser. Du kan købe cykeludstyr, som er spækket med reflekser, så du bliver ekstra synlig på din cykel. Fordelen ved reflekser er, at de lyser op på selv meget lang afstand, hvis en billygte lander på refleksen, og derfor øger reflekser din synlighed på en måde, som en cykellygte ikke kan gøre det.  

Godt refleksudstyr til cykelturen omfatter bl.a. en refleksvest, et refleksovertræk til cykelhjelmen samt refleksbånd til anklen. Du kan dog også vælge meget andet refleksudstyr, hvis du gerne vil være helt sikker på at blive set i morgentrafikken.  

 

Vinterdæk til din elcykel?  

Når det bliver vinter, er det som nævnt ikke kun mørket, du skal kæmpe med, når du cykler på arbejde. Kulden og dermed frosten på vejene skaber også udfordringer, og det gør de især for dig, er kører på to hjul. Og det bliver endnu værre for dig, der kører på elcyklen, da elcyklens tungere vægt øger risikoen for at skride på en glat cykelsti.  

På en elcykel er glat føre således ekstra farligt, for du kan være sikker på at ryge i asfalten, så snart bare ét af dine hjul skrider på en glat cykelsti. Derfor kan det også betale sig at sikre sig mod glat føre, så du kan komme helskindet frem til arbejde, selvom vejret byder på sne, islag og så videre.  

Det gør du bedst ved at skifte til nogle gode vinterdæk, som sørger for at forbedre dit vejgreb. Vinterdæk til din elcykel har samme formål som vinterdæk til en bil, og det er faktisk lige så vigtigt at skifte cyklens dæk som bilens dæk, selvom mange ikke tænker over det.  

Vinterdæk til cyklen kan bl.a. komme i form af pigdæk, der er designet med dybe dækmønstrer og små pigge. De små pigge borer sig ned gennem både is og sne på cykelstien, så du får det absolut bedste vejgreb i den kolde tid. Pigdæk øger sikkerheden på cykelstien markant, og de er derfor en god investering for alle, der pendler på elcyklen om vinteren.  

Når du cykler i glat føre, er det også værd at tænke over dæktrykket. Et lavere dæktryk er nemlig også med til at øge grebet på cykelstien. Et blødere dæk har en større kontaktflade mod asfalten, og det giver en bedre kontrol over cyklen.  

Du skal være opmærksom på, at pigdæk gør det lidt hårdere at træde i pedalerne, og det samme gør et lavere dæktryk. Men det er alt sammen den ekstra sikkerhed værd, og så sørger den ekstra udfordring jo også for, at du får nemmere ved at holde kroppen varm under en kold dag på cyklen.  

 

Et par gode råd til sikker kørsel 

En ting er udstyr – en anden ting er, hvordan du cykler. Udstyr kan nemlig ikke gøre det hele, og det er derfor også værd at tænke over, hvordan du cykler, når det er mørkt og glat. Her skal du især tænke på, at din bremselængde forøges markant, når det er glat på cykelstien. Sørg derfor for at bremse i god tid, og husk at bruge bagbremsen, da risikoen for at skride er større, når du bremser på forhjulet.  

Af samme grund er det også en god idé at holde ekstra afstand til andre cyklister såvel som bilister. Endeligt skal du passe godt på i svingene ved at bremse let og tage dem i en blød bue, og undgå gerne de helt skarpe sving.